Импресия Бяло

Импресия Бяло

Светло сламено – жълт цвят със зеленикави нотки. Аромат на бели цветове, акация, жасмин, жълта ябълка, пчелен восък, пъпеш. Вкус плътен, хармоничен, плодов с добре балансираща киселинност. Послевкус траен, наситен.

21.90лв.

ИМПРЕСИЯ Бяло /Шардоне х Ризлинг х Тамянка/

Светло сламено – жълт цвят със зеленикави нотки. Аромат на бели цветове, акация, жасмин, жълта ябълка, пчелен восък, пъпеш. Вкус плътен, хармоничен, плодов с добре балансираща киселинност. Послевкус траен, наситен.

Подходящо за ароматни зеленчуци, тофу, сирена, антипасти, пиле и морски дарове.

Шардонето е най-популярното и разпространено бяло вино в света, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от древни времена. По консумация в света то също държи първо място, наричано е още “краля на белите вина” или „вечната класика при белите вина”. Известни са три основни стила на производство на Шардоне: Лекият, не-дъбов, плодов стил.Това вино се съчетава чудесно с деликатна риба, миди и стриди. Шардонето е хармонично бяло вино с флорални и плодови нотки. Вината варират на вкус от по-плодов профил на жълта ябълка, пресен ананас и манго до по-сух и флорален профил на бели цветя, зелена ябълка, круша и цитруси. По-тежките версии на шардонето отлежавало в дъбови бъчви се съчетават чудесно с интензивни, плътни ястия като ризото, крем-супа, пиле и деликатесни меса. Ако обичате по-плътни и «мазни» бели вина, това е идеалният стил за вас. Характеризира се с аромати на ванилия, млечен крем, зрели или сушени плодове, кокос, ядки, дъб, масло и карамел. Третият стил е искрящо пенливо Шардоне.  Шардонето е единственият бял сорт, който се използва за производството на класическото френско шампанско (другите два са червените пино ноар и пино мюние). Когато виното е направено само от Шардоне, това обикновено са едни от най-добрите и скъпи шампански. Преобладават свежи цитрусови аромати, жълта ябълка, пролетен мед, ванилия и ядки. Долавят се аромати на сушени плодове, билки и минерали. Съчетава се добре с по-тежки ястия.
Шардонето е едно от малкото вина, които може да се консумират и самостоятелно – като “кралска” особа да бъде значимо само по себе си.

Ризлингът е стар благороден бял винен сорт с произход от земите по течението на реките Рейн и Мозел в Германия. Името му се споменава в немски документи за първи път през 15-ти век. Сега сортът е разпространен и в много лозарски страни под имената Немски ризлинг, Ризлинг Ренано, Рейнризлинг, Рейнски Ризлинг, Белый рислинг и др. Виното от Ризлинг не е много познато сред винолюбителите в България, но впечатляващите вина от сорта са едни от най-високо ценените бели вина в света. Сухият Ризлинг се съчетава добре с вегетариански ястия, морски дарове, пилешко, патешко и др.

Виното Ризлинг притежава богат и многопластов ароматичен профил. Доминират бели цветове като жасмин и акация, костилкови плодове – праскова, кайсия, жълта слива, екзотични – манго, лайм и ананас. Долавят се пчелен мед и восък, както и прословутите “петролни” акценти, които са по-осезаеми при отлежалите вина.

Тамянката е древен сорт грозде с произход земите на Близкия изток – Сирия, Иран, Ирак, Египет и вероятно широко разпространен от древността по нашите земи. Както е добре известно траките са били изкусни винодели и търговци на вина. В настоящтето сортът се отглежда под различни имена в почти всички лозарски страни. Сухото вино от Тамянка се консумира самостоятелно като уелкъм дринк, аперитив или в съчетание с рибни ястия,  морски дарове, ароматни зрели сирена, леко пикантни азиатски храни от японската,тайландската и китайската кухни, подхожда и към дсерти. Аромата му се характеризира с експлозивен мускатов аромат – термин съчетаващ в себе си тежките аромати на мускус и флорални акценти – подправки като ванилия и индийско орехче, на цветове и плодове – роза, личи,пъпеш и цитруси.  Тамянката е впечатляващо вино от местен сорт грозде, приемано добре от широк кръг любители.

Шардоне

Тамянка

Розе

Ризлинг

Мерло

Каберне

Импресия бяло

Импресия червено

Импресия розе

Ризлинг barrel aged

Шардоне barrel aged

Мерло barrel aged

ЕПВ "Шардоне" екстра сухо

ЕПВ Розе "Каберне совиньон" екстра сухo

Бокс - Ризлинг, Шардоне, Тамянка

Бокс - Каберне Совиньон и Мерло

Бокс - Розе

Бокс 5л - Ризлинг, Шардоне, Тамянка

запишите се за нашия нюзлетър