Вино Вила Гривица

За нас

Вила Гривица е изискана бутикова винарска изба в сърцето на район с история и традиции във винарството. Село Гривица се намира в непосредствена близост до град Плевен, който е известен със своя Институт по Лозарство и Винарство.

Плевенският регион е добре познат в България със старите си традиции и опит в лозарството и винарството. Този занаят датира от 15 век по плевенските земи, тъй като отглеждането на лозя и правенето на вино от тях е бил основен поминък за много фамилии. Също така, виното е неделима част от християнските чествания и празници, което го е запазило и като символ.

 

В началото на 20ти век през 1901 г. е основан и Институтът по Лозарство и Винарство в съвместна колаборация между България и Франция, представена от проф. Пиер Виала от Парижкия Земеделски Институт. Регионът на Плевен е избран за локацията на този институт, тъй като почвата и климатичните условия са подходящи за отглеждане на лозя, а и вече установената практика и познания сред населението са допълнителен фактор.

Започнахме изграждането на винарска изба Вила Гривица през 2015 г. и оттогава насам виното, което произвеждаме, е само от собствено отгледаните ни лозя. Нашите лозя се отглеждат по природосъобразен начин, в който не използваме пестициди и се стараем да запазим чистота на лозята, виното си и съответно Вашето здраве.

Вила Гривица е разположена на територия от над 500 дка. Капацитетът на нашата изба към момента е да произвежда по половин милион бутилки годишно!

Сортовете грозде отглеждани във Вила Гривица са дълго и внимателно подбирани, за да съответстват максимално на почвено – климатичните условия, за получаване на най-доброто качество.  Предлагаме Ви кратка информация за тях:Шардонето е най-популярното и разпространено бяло вино в света, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от древни времена. По консумация в света то също държи първо място, наричано е още “краля на белите вина” или „вечната класика при белите вина”. Известни са три основни стила на производство на Шардоне: Лекият, не-дъбов, плодов стил.Това вино се съчетава чудесно с деликатна риба, миди и стриди. Шардонето е хармонично бяло вино с флорални и плодови нотки. Вината варират на вкус от по-плодов профил на жълта ябълка, пресен ананас и манго до по-сух и флорален профил на бели цветя, зелена ябълка, круша и цитруси. По-тежките версии на шардонето отлежавало в дъбови бъчви се съчетават чудесно с интензивни, плътни ястия като ризото, крем-супа, пиле и деликатесни меса. Ако обичате по-плътни и «мазни» бели вина, това е идеалният стил за вас. Характеризира се с аромати на ванилия, млечен крем, зрели или сушени плодове, кокос, ядки, дъб, масло и карамел. Третият стил е искрящо пенливо Шардоне.  Шардонето е единственият бял сорт, който се използва за производството на класическото френско шампанско (другите два са червените пино ноар и пино мюние). Когато виното е направено само от Шардоне, това обикновено са едни от най-добрите и скъпи шампански. Преобладават свежи цитрусови аромати, жълта ябълка, пролетен мед, ванилия и ядки. Долавят се аромати на сушени плодове, билки и минерали. Съчетава се добре с по-тежки ястия. 

Шардонето е едно от малкото вина, които може да се консумират и самостоятелно – като “кралска” особа да бъде значимо само по себе си. 

Поглезете се и Вие с нашето Шардоне Вила Гривица.

Тамянката е древен сорт грозде с произход земите на Близкия изток – Сирия, Иран, Ирак, Египет и вероятно широко разпространен от древността по нашите земи. Както е добре известно траките са били изкусни винодели и търговци на вина. В настоящтето сортът се отглежда под различни имена в почти всички лозарски страни. Сухото вино от Тамянка се консумира самостоятелно като уелкъм дринк, аперитив или в съчетание с рибни ястия,  морски дарове, ароматни зрели сирена, леко пикантни азиатски храни от японската,тайландската и китайската кухни, подхожда и към дсерти. Аромата му се характеризира с експлозивен мускатов аромат – термин съчетаващ в себе си тежките аромати на мускус и флорални акценти – подправки като ванилия и индийско орехче, на цветове и плодове – роза, личи,пъпеш и цитруси.  Тамянката е впечатляващо вино от местен сорт грозде, приемано добре от широк кръг любители.  Впечатлете се и Вие като опитате нашата Тамянка!

вино, бяло вино, Вила Гривица, Ризлинг, Вино Ризлинг

Ризлингът е стар благороден бял винен сорт с произход от земите по течението на реките Рейн и Мозел в Германия. Името му се споменава в немски документи за първи път през 15-ти век. Сега сортът е разпространен и в много лозарски страни под имената Немски ризлинг, Ризлинг Ренано, Рейнризлинг, Рейнски Ризлинг, Белый рислинг и др. Виното от Ризлинг не е много познато сред винолюбителите в България, но впечатляващите вина от сорта са едни от най-високо ценените бели вина в света. Сухият Ризлинг се съчетава добре с вегетариански ястия, морски дарове, пилешко, патешко и др.

Виното Ризлинг притежава богат и многопластов ароматичен профил. Доминират бели цветове като жасмин и акация, костилкови плодове – праскова, кайсия, жълта слива, екзотични – манго, лайм и ананас. Долавят се пчелен мед и восък, както и прословутите “петролни” акценти, които са по-осезаеми при отлежалите вина.

Доловете ги и Вие във Вино Ризлинг Вила Гривица.

 Каберне совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на БордоФранция Освен във Франция е разпространен и в ИталияИспанияСАЩАржентина,   ЧилиАвстралияНова Зеландия ЮАР и др. Отглежда се във всички лозарски страни и заема около 10% от световните площи с лозови насаждения. В България Каберне совиньон е на първо място между сортовете за червени вина. Виното е добър спътник на червени меса – агнешко, телешко, барбекю и бургери, както и на зрели сирена. Съчетанието на богатата танинова структура на виното с пикантни мазни храни, наситени и с протеини е близо до съвършенството.

 Най-високо оценените червени вина в света за всички времена са от Каберне совиньон или купажи на основата му. Сортовите вина Каберне совиньон се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове – касис, боровинка, къпина и черница. Опитни дегустатори откриват характерни нюанси на мента и виолетка, евкалипт и кедър. При отлежаването в дъбови бъчви вината развиват богат, комплексен аромат, добавят се тонове на подправки, дъб, дим,шоколад, ванилия и канела. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 10-годишно отлежаване. Добре структурираните вина от сорта са годни за отлежаване до няколко десетилетия.

Насладете се на нашето Каберне совиньон!

Мерло е винен сорт грозде с произход Франция. Добил е популярност с червените вина от Бордо, които са съчетания между Каберне совиньон, Каберне фран и Мерло. Във Франция сортът Мерло е най-популярен в областите Померол и Сейнт Емилион. Мерло е втория най-разпространен винен сорт грозде в света след Каберне Совиньон.  В България сортът Мерло е разпространен в почти цялата страна. Като стил червените вина от Мерло варират от мощни, с богато тяло вина с висок алкохол и изразени конфитюрени аромати, шоколод и кафе, през елегантни, структурирани плодови вина с аромати на слива, горчива череша, шоколад и тютюн, до по-леки вина с аромати на ванилия и червени костилкови плодове. Виното от Мерло допълва чудесно спагети с доматен сос, пици, печено пиле с картофи, пуешко и свинско. Червените вина от Мерло се характеризират с аромати на слива, която преминава в аромат на конфитюр от сливи и петмез при по отлежалите и зрели вина. Усещат се череша, малина, графит, мока, тютюн и ванилия. Обикновено вината са елегантни със сочна плодовост, имат балансирано меко тяло, меки танини, умерена киселинност. Това ги прави предпочитаните червени вина от дамите. Предпочетете Вила Гривица Мерло за Вас или Вашата дама тук.

 

Имаме удоволствието да зарадваме вас, нашите клиенти, с бели, червени, розе и пенливи вина. 

Нашите бели вина, на които може да се насладите, са от сортовете Шардоне, Тамянка и Ризлинг. 

Когато поводът изисква хубаво червено вино, ще може да избирате из между сортовете Мерло и Каберне Совиньон.

Разгледайте ги и поръчайте своето тук.

Към края на 2021-ва година и в началото на 2022 г. ще открием нашата изба за посетители. Ще може да се потопите в атмосферата на Вила Гривица и да вкусите от вината ни директно от извора им!

Очаквайте нашите винени турове. Нова информация за тях ще намерите първо тук, на нашия сайт.

последвайте ни!