Импресия Бяло

Импресия Бяло

Светло сламено – жълт цвят със зеленикави нотки. Аромат на бели цветове, акация, жасмин, жълта ябълка, пчелен восък, пъпеш. Вкус плътен, хармоничен, плодов с добре балансираща киселинност. Послевкус траен, наситен.

20.90лв.

ИМПРЕСИЯ Бяло /Шардоне х Ризлинг х Тамянка/

Светло сламено – жълт цвят със зеленикави нотки. Аромат на бели цветове, акация, жасмин, жълта ябълка, пчелен восък, пъпеш. Вкус плътен, хармоничен, плодов с добре балансираща киселинност. Послевкус траен, наситен.

Подходящо за ароматни зеленчуци, тофу, сирена, антипасти, пиле и морски дарове.

Chardonnay е най-популярното и разпространено white wine в света, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от древни времена. По консумация в света то също държи първо място, наричано е още “краля на белите вина” или „вечната класика при белите вина”. Известни са три основни стила на производство на Шардоне: Лекият, не-дъбов, плодов стил.Това вино се съчетава чудесно с деликатна риба, миди и стриди. Шардонето е хармонично бяло вино с флорални и плодови нотки. Вината варират на вкус от по-плодов профил на жълта ябълка, пресен ананас и манго до по-сух и флорален профил на бели цветя, зелена ябълка, круша и цитруси. По-тежките версии на шардонето отлежавало в дъбови бъчви се съчетават чудесно с интензивни, плътни ястия като ризото, крем-супа, пиле и деликатесни меса. Ако обичате по-плътни и «мазни» бели вина, това е идеалният стил за вас. Характеризира се с аромати на ванилия, млечен крем, зрели или сушени плодове, кокос, ядки, дъб, масло и карамел. Третият стил е искрящо пенливо Шардоне.  Шардонето е единственият бял сорт, който се използва за производството на класическото френско шампанско (другите два са червените пино ноар и пино мюние). Когато виното е направено само от Шардоне, това обикновено са едни от най-добрите и скъпи шампански. Преобладават свежи цитрусови аромати, жълта ябълка, пролетен мед, ванилия и ядки. Долавят се аромати на сушени плодове, билки и минерали. Съчетава се добре с по-тежки ястия.
Шардонето е едно от малкото вина, които може да се консумират и самостоятелно – като “кралска” особа да бъде значимо само по себе си.

Riesling е стар благороден бял винен сорт с произход от земите по течението на реките Rhine and Mosselle в Германия. Името му се споменава в немски документи за първи път през 15-ти век. Сега сортът е разпространен и в много лозарски страни под имената Немски ризлинг, Ризлинг Ренано, Рейнризлинг, Рейнски Ризлинг, Белый рислинг и др. Виното от Ризлинг не е много познато сред винолюбителите в България, но впечатляващите вина от сорта са едни от най-високо ценените бели вина в света. Сухият Ризлинг се съчетава добре с вегетариански ястия, морски дарове, пилешко, патешко и др.

Виното Ризлинг притежава богат и многопластов ароматичен профил. Доминират бели цветове като жасмин и акация, костилкови плодове – праскова, кайсия, жълта слива, екзотични – манго, лайм и ананас. Долавят се пчелен мед и восък, както и прословутите “петролни” акценти, които са по-осезаеми при отлежалите вина.

Тамянката е древен сорт грозде с произход земите на Близкия изток – Сирия, Иран, Ирак, Египет и вероятно широко разпространен от древността по нашите земи. Както е добре известно траките са били изкусни винодели и търговци на вина. В настоящтето сортът се отглежда под различни имена в почти всички лозарски страни. Сухото вино от Тамянка се консумира самостоятелно като уелкъм дринк, аперитив или в съчетание с рибни ястия,  морски дарове, ароматни зрели сирена, леко пикантни азиатски храни от японската,тайландската и китайската кухни, подхожда и към дсерти. Аромата му се характеризира с експлозивен мускатов аромат – термин съчетаващ в себе си тежките аромати на мускус и флорални акценти – подправки като ванилия и индийско орехче, на цветове и плодове – роза, личи,пъпеш и цитруси.  Тамянката е впечатляващо вино от местен сорт грозде, приемано добре от широк кръг любители.

Chardonnay

Tamianka

Rosé

Riesling

Merlot

Cabernet

Box - Riesling, Chardonnay, Tamianka

Box - Cabernet Sauvignon & Merlot

Box - Rose

Box 5L - Riesling, Chardonnay, Tamianka

Sign-up for our newsletter